Martinique

Companie de danse ‘PomKanel’

Companie de danse ‘PomKanel’ werd opgericht in 1984 in Basse-Pointe, in het noorden van Martinique, in het Caribische gebied.

 

 

 

 

 

De groep reist zowat de hele wereld af, en is als vertegenwoordiging van Martinique en Frankrijk te gast op vele folklore festivals. Ieder jaar organiseren zij ook een tournee door Europa.

 

 

 

 

In de dansen van companie de danse Pom’Kanel voelen we het kloppende hart van Martinique. Zij brengen traditionele dansen uit het Antilliaanse culturele erfgoed. De Afrikaanse roots zijn hier onmiskenbaar aanwezig in Haïtiaanse voodoo rituelen, maar ook de Europese-Franse invloeden laten zich zien. Op het ritme van de Afrikaanse percussie instrumenten, geërfd uit de slavenperiode op de suikerrietplantages, danst Pom’Kanel de Ladja, de bèlè, de caleinda, de biguine en de zipzap. Maar in een meer Europees ritme dansen ze evengoed een mazurka, polka, of wals. Dit is dus een echte culturele smeltkroes. En Carnaval vieren zit hen ook in het bloed.

 

 

 

 

 

 

 

< India                                                    terug naar overzicht groepen                                            Puerto Rico >