Hoeve Zwanennest

familie Van Den Bossche Baardegem

zwanennest2

 

zwanennest 3De oorspronkelijke hoeve dateert waarschijnlijk van het begin van de 12de eeuw. Ze ontstond hetzij als versterkte hoeve ter verdediging van de hertogelijke rechten in het grensgebied van Brabant, hetzij als vestiging van de Berthouts uit Grimbergen. Maar dit kan niet met zekerheid bevestigd worden. Later werd deze hoeve als winhof gebruikt.

Vanaf het 2de kwart van de 16de eeuw kunnen we de bewoners met zekerheid benoemen. Leenman  Caerlen van Immerzeel en diens achterleenman Frederic van Cuyct  die in zijn verklaring van 1536 duidelijk  thoff te zwanenneste vermeldt.

 

 

 

 

 

 

zwanennest 4In 1622 werd het hof eigendom van Adrianus van Zinnicq. De hoeve bleef  in het bezit van de familie tot 1911 en werd dan verkocht aan de familie Willems. Van de familie Willems ging de boerderij in 1965 over naar de familie Boel. In 2008 werd de boerderij verkocht aan de familie Van den Bossche.

 

Hoeve Zwanennest is geen actieve landbouwhoeve meer. De hoeve is omgebouwd tot een particuliere hoeve waar nog verscheidene beesten zoals schapen, eenden, honden en paarden  een rustig leven kunnen leiden.

 

Adres:
Zwanenneststraat 2
9310 Baardegem