Oogst- en Folklorefeest

 

_MG_1896Ieder jaar tijdens het laatste weekend in de maand juli, vindt in de Faluintjesstreek – afwisselend in de Aalsterse deelgemeenten Baardegem, Herdersem, Meldert en Moorsel – een oogstfeest plaats, genaamd ‘de Pikkeling’.

De belangrijkste facetten hierbij zijn de traditionele dans en muziek uit diverse landen, de internationale folklore, de veldactiviteiten en de streekgastronomie. En telkens opnieuw telt deze VVV De Faluintjesstreek-organisatie duizenden belangstellenden.

Dit oogstfeest brengt een ode aan de vreugde om de oogst. De karakteristieke Vlaamse oogsttaferelen worden natuurgetrouw gedemonstreerd. Typische streekgerechten worden gepromoot en er wordt ruime aandacht besteed aan de internationale folklore.

Vanwaar de naam ‘Pikkeling’?

Na maanden voorbereidend werk van de landbouwer, komt het hoogtepunt dat jaarlijks gevierd wordt op het pikkelingfeest: de oogst.
Met pik en haak worden de graanhalmen gemaaid per schoof. De ongebonden schoven worden zorgvuldig neergelegd. De neerliggende halmen is in oorsprong een “Pikkeling”. Hierna – meestal gebeurt dit door de vrouwen – worden deze schoven vastgebonden. Dit gebeurt met een handgreep strohalmen, die in het midden van de schoof vastgesnoerd wordt. Dan worden de schoven rechtgezet zodat deze nog een paar dagen kunnen drogen.

Dit gebeurt door het centraal rechtzetten van een schoof, waarrond dan nog een aantal schoven schuin worden geplaatst, zodat een eventuele windstoot deze schoven niet zomaar kon omver blazen. Deze werkzaamheid noemt men het stuiken. De rechtgezette en te drogen staande schoven tezamen noemt men vaak een “tienling” omdat vaak 10 schoven werden rechtgezet. Dit ganse gebeuren – pikken – binden – stuiken – vormt uiteraard het centrale gedeelte van het feest.

_MG_1229

Doelgroep

De Pikkeling is een groot volksfeest waar groot en klein, oud en jong, behoudsgezind en vooruitstrevend zijn gading vindt. Eén zaak hebben ze allen gemeen: hun liefde voor de natuur en respect voor het verleden.

Regio

Voor dit initiatief wordt de publiciteit gevoerd in de Faluintjesgemeenten, in Groot-Aalst en aanpalende gemeenten alsook in Vlaanderen via diverse kanalen.

Sinds een paar jaar mogen wij ons ook verheugen in de belangstelling van het buitenland.

Kostprijs

Sinds het onstaan slagen wij erin de toegang tot de feestweide tijdens het Pikkelinggebeuren gratis te houden.

Dat dit tot op vandaag haalbaar blijft, hebben wij in grote mate te danken aan de medewerking van talloze sponsors uit onze streek.