Hopkeesten

Hopkeesten is de enige correcte benaming ipv hopscheuten. Een scheut groeitop een stengel en hopkeesten groeien op de wortelstok, op ingekuilde bedden, onder de grond. De hopkeesten zien wit, in tegenstelling tot de scheuten van de plant boven de grond. De hopkeesten uit onze regio staan bekend voor hun hoge kwaliteit en smaak. dit heeft te maken met het feit dat ze in volle grond gekweekt worden en tijd krijgen om traag te groeien.

Hoptelers Irma Hellinckx en Roger Baert uit Meldert houden deze cultuur in ere.  Meldert beschikt nog over een hopveld van ongeveer 10 hectare.

In Meldert gebruiken ze de hopvariëteit Hallertau. Deze hopvariëteit is een “aromahop”, bij het bierbrouwen voornamelijk gebruik voor zijn aromatisch eigenschappen. De hop werd vernoemd naar de regio Hallertau in Beieren. In de jaren 1970 en 1980 werd deze hopvariëteit op veel plaatsen – in het bijzonder in Hallertau – echter vervangen door de Hallertau Hersbrucker, omdat deze meer ziekteresistent is.