top of page

Programma 2024

We hebben dit jaar weer een uitgebreid programma voor jullie in petto! Tijdens de week zijn de buitenlandse dansgroepen te zien in enkele buurtgemeentes. Tijdens het Pikkeling weekend vindt het festival plaats aan de hoeve  in de Broekstraat 18 te Herdersem (Aalst). Allen welkom, gratis inkom!!! 

paardenprijskamp

Paardenprijskamp van het Belgisch trekpaard

Ruim honderdvijftig trekpaarden worden er verwacht en komen de ring in, om uit te maken welke eigenaar de beste merrie of hengst in Vlaanderen heeft. Aan stoere trekpaarden kan men zich vergapen: die spieren, die karakterkop, die ongelooflijke sterke poten. Je wordt nostalgisch terug in de tijd gekatapulteerd toen er nog geen mechanisatie was. Je kan je inbeelden dat die  sterke beesten één waren met de Vlaamse boer, die ze nodig had om zijn Vlaamse grond te
ploegen, te bewerken en zijn oogsten van het veld te halen. Die paarden werden daarvoor in de watten gelegd, vertroeteld, bemind, gekoesterd, ja zelfs aanbeden.

DSC_4339.jpg

Veldactiviteiten en binnenhalen haan

Zie de veldwerkers en de vlegeldorsers aan de slag, zing mee met Graantje Korrel en Tantris en geniet mee van de oude oogsttradities zoals het binnenhalen van de haan na een geslaagde oogst.

MG_5132-1024x682.jpg

Optredens allerhande op zowel het grote podium als de binnenkoer. 

Op en naast het grote podium

14u - Pikkelingkapel
Ons eigen huisorkest 'de Pikkelingkapel' brengt sfeer op de weide.

 

16u tot 21.30u - Buitenlandse groepen brengen internationale folklore met dans en muziek

16u en 19u: Mistřín ensemble uit Tsjechië
17u en 20u: Compania Artistica Dansar uit Colombia

18u en 21u: Ensemble Kolkha Kutaisi uit Georgië


Flago

Flago is al meermaals te gast geweest op ons festival met hun vlagkunst. Een samenspel van muziek, vloeiende bewegingen en kleurrijke vlaggen brengt immers sfeer op alle denkbare evenementen. Een oud Vlaams volksgebruik wordt door FLAGO op een frisse, eigentijdse wijze tot leven gebracht.

 

Steltenlopers van Merchtem

Ook de steltenlopers van Merchtem zijn niet onbekend op ons festival met hun Vlaams immaterieel cultureel erfgoed. 

Op de binnenkoer
 

14.15u - Ontsnapte Moeders

De Ontsnapte Moeders laten je kennismaken met vioolklanken en sferen uit alle windstreken: een Ierse reel, een Griekse dans, een Braziliaanse forro, een weemoedige melodie uit de woestijn, een zwoele gypsy rhumba… De darbuka, bendir en kalebas staan garant voor een onweerstaanbaar ritme, al zijn de strijkstokken ook niet bang van een percussief tussendoortje of een exotische maatsoort.

16.45u - Sons of Sirius

Vlaamse folk met een Keltisch kantje, of Keltische folk uit Vlaanderen? Sons of Sirius zoekt al spelende een antwoord op deze vraag. Met hun ene voet stevig geworteld in Vlaanderen, de andere zwevend boven Ierland en Schotland: waarheen gaat de volgende stap? Met hun ballades, dansnummers en meezingers hebben zij voor elk wat wils.

19u -  Pikkelingkapel

Ons eigen huisorkest 'de Pikkelingkapel' brengt sfeer op de binnenkoer.

!Nieuw! 

Tentoonstelling van lokale kunstenaars in de hangar. Onder andere met award winnende foto's genomen op vorige edities van ons Pikkeling festival van Herman Van Den Broeck, moderne kunst van Ronny Parlevliet, keramiek van Vera Van Looy, sculpturen van creatieve schrootverwerker Gillian Temmerman.

vlegelaars.jpg

Vlegelaars demonstratie

Op het einde van de dag wordt het graan uitgevlegeld, met begeleiding van de Pikkelingkapel. Achtereenvolgens demonstreren de vlegelaars de 3slag en de 4slag.

dj zebedeus.jpeg

Feest in de tent 
Dj's Sven en Cornelis
DJ Zebedeus

Sluit de avond af met een stevig feestje in onze grote tent! 
22u - Dj's Sven en Cornelis zijn een Aalsters - West-Vlaams duo waar plezier op het podium verzekerd is! 

24u - Dj Zebedeus is zeker voor het oudere publiek bekend als DJ Joost van de Bibango in Merchtem. Hij speelt zowel hedendaagse muziek als klassiekers.

bottom of page