top of page

Vaste beleving op de Pikkeling

Wie ons festival al bezocht heeft, kent het wel. Verspreid over het terrein valt er overal wel iets te beleven. Ontdek hier onze vaste waarden! 

Internationale folklore

muziek en dans

Het hele weekend wordt er aandacht besteed aan de internationale folklore. Er zijn optredens van binnen- en buitenlandse dans- en muziekgroepen, met onder andere traditionele dansen uit verschillende uithoeken van de wereld, alsook lokale bands en volkse groepen van hier.

internationale dansgroep
graantje korrel

Kinderdorp

Graantje korrel staat paraat!

De Pikkeling presenteert zich ook nadrukkelijk als kindvriendelijk. Voor de kleinsten onder ons is er heel wat plezier te beleven op de Pikkelingweide. Er is een heus kinderdorp aangelegd, je kan er grote bellen blazen, zaklopen, er is een stro parcours, een vertelster, je kan mee op de tractor, en zeker niet te vergeten, is er ook graantje korrel, onze eigen mascotte, die voor heel wat amusement zorgt! Ook op de weide kunnen kinderen heerlijk ravotten! 

kinderdorp
international folklore
MG_4468-1024x682.jpg

Streekgastronomie

Ovenkoeken, Pikkelingbier en meer

Op de Pikkeling wordt de typische streekgastronomie gepromoot. Je kan je heel wat lekkers proeven en genieten van onder andere onze typische ovenkoeken en ons Pikkelingbier. Hand in hand met plaatselijke artisanale producenten maken we promotie voor streekproducten uit de Faluintjesstreek.
 

Onze zelfgebakken ovenkoeken zijn op onze jaarlijkse Pikkeling te verkrijgen en worden hier in hoge mate verorberd. Deze worden op de weide verkocht met vlaaien, spek, pensen of kopvlees. De familie Vekemans bakt deze lekkernijen al verscheidene generaties lang tijdens de Pikkeling. Momenteel is Erik Vekemans de bakker van dienst, samen met zijn zoon en dochter en vele andere helpers. 

Naast ovenkoeken dien je zeker onze huisgemaakte pannenkoeken eens te proeven! 

 

Het “Pikkelingbier” is een Belgisch biermerk, vanaf 2011 gelanceerd en gebrouwen in opdracht van VVV De Faluintjesstreek. Het huidige Pikkeling-bier is een blond bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 6,2%. Dit levend bier is gebrouwen naar aloude traditie met natuurlijke ingrediënten, waaronder gerstemout en aromatische streekeigen hopbloemen. Het bier wordt nu gebrouwen door de brouwerij Slaghmuylder te Ninove.

Wij vernoemen hier ook onder meer Hopjenever, Faluintjesjenever, Faluintjeskoffie, Faluintjeswijn, hoppralines, … Al deze geneugten kunnen niet alleen genuttigd worden op onze jaarlijkse Pikkeling maar zijn het hele jaar door te verkrijgen bij zorgvuldig geselecteerde verkooppunten.

ovenkoeken
streekgastronomie
veldwerkers

Veldactiviteiten

live demonstraties van de oogst

Er zijn veldactiviteiten waarbij we een ploeg veldwerkers in actie zien die het oogsten natuurgetrouw demonstreren op ambachtelijke wijze. Vrijwel onwaarschijnlijk, maar toch, lukt het ons om telkenmale jonge medewerkers bereid te vinden het ambachtelijk veldwerk aan te leren en te demonstreren.
 

Met pik en haak worden de graanhalmen gemaaid per schoof. De ongebonden schoven worden zorgvuldig neergelegd. De neerliggende halmen is in oorsprong een “Pikkeling”. Hierna – meestal gebeurt dit door de vrouwen – worden deze schoven vastgebonden. Dit gebeurt met een handgreep strohalmen, die in het midden van de schoof vastgesnoerd wordt. Dan worden de schoven rechtgezet zodat deze nog een paar dagen kunnen drogen. Dit gebeurt door het centraal rechtzetten van een schoof, waarrond dan nog een aantal schoven schuin worden geplaatst, zodat een eventuele windstoot deze schoven niet zomaar kon omver blazen. Deze werkzaamheid noemt men het stuiken. De rechtgezette en te drogen staande schoven tezamen noemt men vaak een “tienling” omdat vaak 10 schoven werden rechtgezet. Dit ganse gebeuren – pikken – binden – stuiken – vormt uiteraard het centrale gedeelte van het feest.

veldactiviteiten
pikkelingkapel_edited.jpg

De Pikkeling kapel

muzikale omkadering

De VVV De Faluintjesstreek beschikt over een heuse muziekkapel. Een 30tal enthousiaste muzikanten uit de regio zijn elk jaar present om in de Pikkelingkapel het beste van zichzelf te geven onder leiding van Gert Peleman. Naast hun repertoire van ambiancemuziek begeleiden ze ook de vlegelaars en zelfs de hoefsmid. Dankzij hun voorzitter Hubert, Ghislain, Andrea en tal van andere vrijwilligers kunnen ze het beste van zichzelf blijven geven.

pikkelingkapel
pikkelingkapel
DSC_5432-bb-1.jpg
haan

Volkse tradities

binnenhalen en uitvlegelen haan

Er zijn heel wat volkse tradities van de oogst te beleven. Het hoogtepunt is het binnenhalen en het uitvlegelen van de haan. Deze haan wordt gemaakt van stro en versierd met bloemen, en wordt achteraan de kar gehangen. Als de oogst binnen is, wordt deze haan uitgevlegeld om de kwade geesten te verjagen.

 

Vlegelen is een kunst. De vlegel is een stok met aan het eind een knuppel die door leren riempjes draaibaar aan de stok was bevestigd. De werkwijze bij het dorsen is als volgt. Het eerste graan wordt op de dorsvloer uitgelegd met de aren in het midden op de dorsvloer, dit is de eerste legger. De tweede legger wordt op de andere kant van de dorsvloer gelegd met de aren op de aren van de eerste legger. Zo hoeft niet de hele dorsvloer gevlegeld te worden, maar alleen het midden waar de aren liggen. Vervolgens wordt er gevlegeld, lopend van de ene naar de andere zijde van de dorsvloer en weer terug. Het meest wordt dit gedaan door 3 personen, zij doen dan de drieslag, maar soms doet men de tweeslag (2 personen) of de vierslag (4 personen). Eerst slaat persoon 1, dan 2 en dan 3 in een ritmisch tempo. Belangrijk is dat men niet elkaar of elkanders vlegel raakt. Dit vraagt wel de nodige vaardigheid en oefening. Omdat de kunde dreigt verloren te gaan worden jonge geïnteresseerde mannen opgeleid om tijdens het oogstfeest het vlegelen te demonstreren.

Landbouwmachinepark

live demonstraties

Je vindt oude en nieuwe landbouwmachines in ons werkend machinepark. Ook unieke oldtimer landbouwvoertuigen worden van stal gehaald en tentoongesteld.

landbouwmachinepark
ambachtendorp

Ambachtendorp

live demonstraties

In het ambachtendorp kan je oude ambachten bekijken. Enkele voorbeelden hiervan zijn klompen maken, Brusselse kantklossen, hoefijzers smeden, stoelzittingen maken, stro vlechten, draden spinnen met behulp van een spinnenwiel, lederbewerker, pottendraaien en keramiek, …

ambachtendorp
lanbouwmachinepark
volksetradities

Paardenprijskamp

de mooiste boerenpaarden

Al jaren lang is er op zaterdag een paardenprijskamp van het Brabants trekpaard. Hiervoor worden de paarden mooi versierd en komen zij in verschillende categorieën voor de jury langs. 

paardenprijskamp
paardenprijskamp

Eucharistieviering

unieke viering op ons terrein

Naar jaarlijkse traditie gaat elke zondagochtend van het Pikkelingfestival een eucharistieviering door. Deze misviering wordt opgeluisterd door de muzikale begeleiding van onze (buitenlandse) groepen en vrijwilligers van de Pikkeling.

eucharistieviering
bloementapijt

Bloementapijt

elk jaar op Moorsel Dorp

Het feest wordt geopend op vrijdagavond met het bloementapijt dat jaarlijks op Moorsel dorp wordt aangelegd. Paul Stockman zorgt elk jaar opnieuw voor een prachtige creatie. Voor de aanleg heeft hij de hulp van een 25-tal vrijwilligers uit de regio. Met het bloementapijt brengen we de bloementeelt ooit zeer aanwezig in onze regio in herinnering.

eucharisieviering
bloementapijt
bottom of page